Otok Murter

Murter je sjevernodalmatinski otok. Površina mu je 17,58 km2. Naselja na otoku su Betina, Tisno, Jezera i Murter koji je najveće i najstarije mjesto. Spojen je s kopnom spojen kratkim mostom u mjestu Tisno.

Betina, Marina Betina

Betina je poznato po svojim brodograditeljima u drvu. Još je 1848. godine otvoreno vrlo moderno brodogradilište, a tradicija brodogradnje održala se i do danas, pa se u betinskom brodogradilištu mogu graditi ili vršiti popravci na brodovima i do 300 tona težine. U novije vrijeme, turizam je najznačajnije gospodarska grana mjesta. U mjestu postoji i Marina Betina, što pruža mogućnost razvoja nautičkog turizma.

Tisno, Autokamp Jazina

Tisno je smješteno dijelom na Tišnjanskom poluotoku, a dijelom na otoku Murteru. Tjesnac (po kojem je Tisno i dobilo ime) između otoka i kopna širok je samo 38 metara, a od 1832 povezan je pokretnim mostom. Tisno obiluje kulturnim i ugostiteljskim sadržajima. A duge plaže uz hladovinu mediteranskog bora, dodatna su garancija ugodnog odmora. Autokamp Jazina udaljen je samo 2 km od centra mjesta.

Jezera, ACI Marina

Jezera su najmanje murtersko naselje. Jezerani suu vrsni ribari i moreplovci. Mjesto još uvijek izgleda kao tipično dalmatinsko ribarsko naselje. Ukoliko ste željni tek ulovljene, svježe ribe, lignji, škampa ili školjaka, dolazak na rivu u Jezerima, u predvečernjim satima i kupovine plodova mora direktno od ribara, upravo pristiglih s mora, biti će vam nezaboravno iskustvo. U Jezerima je smještena i ACI marina.

Murter, hotel Colentum, Kamp Slanica, marina Hramina

Nekada pretežno ribarsko naselje, Murter se sve više orijentira na turizam. Poljoprivreda je također prisutna, ali se najčešće svodi na proizvodnju za osobne potrebe. Najistaknutije grane su maslinarstvo i uzgoj smokava. Turizam je danas najprobitačnija grana gospodarstva. U uvali Slanici se nalazi hotel "Colentum" te Kamp "Slanica".. U mjestu se nalazi i marina Hramina.

Top